Man kan ikke lade være med at smile, når man ser på den nye Dacia Sandero. Det er en ærlig og enkel minibil, designet med ét formål: at transportere dig fra A til B uden besvær. Vi har nu fat i tredje generation af Sandero, som oprindeligt blev lanceret i 2021. Dette er dog en opdateret version med et mindre facelift, hvor der er kommet et nyt logo på fronten er blevet opdateret, og bagpå står der nu "DACIA" i stedet for det gamle emblem. Ud over disse kosmetiske ændringer er bilen grundlæggende den samme – både udvendigt og i kabinen. Den model vi testede, var dog udstyret med en CVT-gearkasse, en trinløs automatgearkasse. For dem, der foretrækker manuel gear, kan Sandero stadig fås med en femtrins manuel gearkasse.
Første generation af Sandero blev aldrig solgt i Danmark. Det var først i 2013, vi blev introduceret til modellen, som dengang var en ekstremt billig bil baseret på en ældre Renault Clio-platform. I dag er situationen en helt anden. Sandero deler nu platform, motor og teknologi med den nyeste Renault Clio – en bil, vi hos Bilhandel var meget begejstrede for. Motoren er derfor også den samme: en 90 hk 1,0-liters benzinturbo, som også findes i Clio. Dette er den eneste motorvariant, der tilbydes i Danmark. Jeg husker tydeligt min første tur i en Sandero i 2022. Det var en Stepway-variant med en femtrins manuel gearkasse, og prisen startede dengang under 120.000 kr. for den billigste model. På blot få år er der dog sket meget. Sandero er ikke kun blevet dyrere at købe, men den føles heller ikke helt så moderne som de nyeste minibiler. Men det har aldrig været Sanderoens primære styrke. I dag starter prisen ved 149.990 kr., mens testbilen med CVT-gearkasse koster hele 184.990 kr. Det er en høj pris, når Sanderoens oprindelige idé var at være en billig minibil til en mikrobils pris. Dog er det ikke kun Dacia, der har hævet priserne. Generelt er alle benzinbiler blevet væsentligt dyrere de seneste år. Derfor kan man stadig sige, at Sandero er stadig en af de billigste minibiler på det danske marked.
For dem der ikke kender Dacia, kan interiøret virke overraskende spartansk. Kabinen er præget af hård plastik overalt, og rattet føles billigt i hænderne. Men Dacia kenderne ved, at det er her, der er sparet for at holde prisen nede. Skærmen på 8” er dog et positivt element. Den er unik for Dacia og adskiller sig fra Renaults egne Touchskærme. Den touchfrie betjening er intuitiv, og systemet understøtter både Apple CarPlay og Android Auto. Lydanlægget med fire højttalere er derudover også acceptabelt til prisen. Noget andet positivt er der analogiske drejeknapper til klimaanlægget samt totrins sædevarme til fører og passager. Dog savner man en varme i rattet, da det hårde plastikrat bliver meget koldt om vinteren. Basismodellen kommer ikke med den 8” skærm, men i stedet en mobilholder, hvor telefonen fungerer som infotainmentsystem. Bagagerummet er overraskende rummeligt med sine 328 liter, og den dybe bund gør det let at transportere større genstande som en barnevogn eller en cykel hvis bagsæderne ligges fladt ned. Bagsædepassagererne har dog ikke et armlæn, men pladsforholdene er fornuftige – også for voksne.
Sandero har aldrig været kendt for sportslige køreegenskaber, og det gælder stadig. Når man drejer skarpt, føles styretøjet lidt løst og upræcist, men sammenlignet med tidligere generationer er denne Sandero klart den bedste til dato. De gamle modeller var decideret mærkelige at køre, mens denne gør det acceptabelt i bykørsel og på kortere ture. 90 hk turbomotoren gør et hæderligt stykke arbejde, men CVT-gearkassen kan være en udfordring. Hvis man er bekendt med denne type gearkasse, ved man, at motorlyden ofte stiger uden tilsvarende acceleration. Det føles langsomt, og personligt ville jeg foretrække en manuel gearkasse, som i øvrigt skifter markant bedre end i tidligere generationer. Dog er en automatgearkasse et must for nogle, og til bykørsel fungerer CVT-gearet acceptabelt. Det største minus er sæderne. På længere ture er de ikke særligt støttende eller komfortable. Økonomien imponerer heller ikke. Vi opnåede et gennemsnit på 15 km/l, selvom bilen er opgivet til 17 km/l. En stor positiv overraskelse var dog motorvejskørsel. Her troede jeg, at Sandero ville støje meget, men faktisk var kabinen relativt stille ved 110 km/t, og samtaler kunne føres uden problemer. Sandero har en traditionel fartpilot, men den mangler adaptive funktioner som skiltgenkendelse og automatisk afstandsregulering. Man skal derfor selv justere hastigheden manuelt, men det er stadig rart at man får fartpilot i sin Sandero.
Dacia Sandero har stadig sin charme som en simpel og praktisk minibil. Den gør, hvad den skal, uden unødvendige dikkedarer. Dog er prisen steget markant, og konkurrencen i segmentet er hårdere end nogensinde. Hvis man leder efter en bil med automatgear til bykørsel, kan CVT-versionen være et valg, men den manuelle variant føles stadig som det bedste køb. Sandero er måske ikke længere den ultrabillige minibil, den engang var, men den er stadig et fornuftigt valg for dem, der ønsker en driftssikker og praktisk bil uden at betale for unødvendig luksus. Dacia biler bliver bedre og bedre for hver generation de bygger. Sandero er en fin lille bil.
Tekniske data for Dacia Sandero (2024-model) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forfatter
Christian Koed
Motorjournalist med en stor passion for biler i alle afskygninger
Mit arbejde spænder fra at anmelde de nyeste bilmodeller til at dykke ned i historier
og unikke fortællinger, der fortæller deres egen historie. Jeg elsker at teste nye biler
og dele mine erfaringer med fokus på for formidle min viden videre med artikler eller
video.
Brug for hjælp?