Pas på dårligt indeklimaet i bilen – måtter og sæder gemmer på støv og bakterier!
De fleste er opmærksom på indeklimaet i boligen, men hvad med bilen hvor mange af os tilbringer mange timer hvert år?
Svaret er, at bilen står langt nede på listen, når vi tænker på hygiejne og indeklima. I takt med, at næsten alle biler har klimaanlæg er flere bilejere dog blevet opmærksom på, at klimaanlægget kan gemme på masser af bakterier der bare pumpes rundt i bilens kabine.
Men hvad med rensning af af bilens interiør?
Sæder og tæpper/måtter er typisk i stof og tekstil, og de er udsat for støv, snavs, luft fra klimaanlæg, fugt og skiftende udetemperaturer. Det danske klima er især en udfordring fordi vi har lange perioder med lav temperatur og høj luftfugtighed.
For din bil betyder det, at kabinen bliver hurtigt opvarmet når du starter bilturen i vinterhalvåret, og ofte har du vådt eller fugtigt overtøj på som afgiver fugt til sæder og luften i bilen.
Når køreturen er slut, afkøles luften i bilens kabine efterhånden som varmen forsvinder. Især i vinterhalvåret går denne proces hurtig, og det betyder at den fugt der er i den varme luft kondensere, og lægger sig på overfladen af bilens interiør.
Sæder og tæpper udgør de største overflader, og det er her bakterier kan trives i en blanding af snavs, støv, fedt og fugt! Du kan dog med relative lille indsats forbedre indeklimaet i din bil ved at sørge for jævnligt, at rengøre bilmåtter og sæder så de ikke er grobund for bakterier og skimmelsvamp.
Kan du ikke bare nøjes med en støvsugning af bilen?
Hvis du støvsuger måtter og sæder i bilen ofte, eller ca. 1 gang i ugen, har du god mulighed for at opretholde god hygiejne og et godt indeklima i bilens kabine. Problemet er bare, at det er de færreste af os der får det gjort så ofte! Derfor kan snavs og støv arbejde sig længere og længere ned i tekstilernes struktur.
Du kender det typisk fra bilmåtterne hvor der bliver ved med at komme sand og snavs frem, selv om du lige har støvsuget måtten. Det er snavs der har arbejdet sig langt ned i måttens struktur, og derfor er rigtig svære at få ud.
Du kan banke måtten for at få det ud, men det er de færreste måtter der har godt af det i længden. Er måtten tyndslidt på udsatte steder er der oven i købet risiko for, at den kan revne i bunden som ofte er lavet af gummi.
Alt det støvsugeren ikke fjerner!
Støvsugeren tager kun det løse snavs og fjerner ikke fedt og andet organisk materiale der klæber sig til tekstilfibrene i måtter og sædestof.
Over tid bevirker det at dine sæder og måtter bliver kedelige at se på, og tekstilet synker samme og får en “flad” overfladestruktur. Du vil opleve det som om den spændstige og bløde overflade forsvinder.
Den eneste måde du kan få den oprindelige struktur tilbage, er ved at vaske stoffet/måtten med sæbe der kan opløse fedt og organisk materiale.
Tæpperenseren giver sæder og tæpper nyt liv!
Hvis du vaske stoffet på sæder og måtter i bilen kan du ikke bare bruge sæbevand og en børste, du er nødt til at gå mere forsigtigt frem for at skåne tekstilet.
Løsningen er det smarte begreb der hedder “Spray-Ex” som de fleste anerkendte producenter af tæpperensere benytter. Navnet er en forkortelse af “Spray Extraction” som betyder noget i retning af “Sprøjte og opsugning”. I praksis er det en konstruktion hvor der sidder en lille spraydyse på sugemundstykket som sprøjter sæbevand ud på stoffet/tæppet inden det efterfølgende bliver suget op gennem mundstykket.
Spray-Ex systemet er godt fordi du selv kan bestemme hvor længe sæben skal virke på stoffet. Bevæger du mundstykket hurtigt hen over overfladen kan sæben kun virke kort, og trækker ikke dybt ned i stoffet, inden det efterfølgende bliver suget op af sugemundstykket. Den fremgangsmåde vil du typisk vælge hvis du bare skal lave en almindelig vedligeholdelsesrengøring.
Er dine måtter meget snavsede kan du med fordel lave en 2-trins behandling eller bevæge mundstykket ekstra langsomt hen over stoffet. Vælger du at bevæge mundstykket ekstra langsomt kommer der mere sæbe ud på stoffet, og det når at trænge dybere ned i stoffet inden det bliver suget op. Den langsomme behandling kan du kalde en grundig dybderengøring, og den bruger da også ret meget sæbevand fordi du bevæger mundstykket langsomt.
2-trins behandlingen er et andet alternativ du vil benytte hvis du har rigtigt meget snavs i stoffet som kræver, at sæben for lov at arbejde længere. Jo længere sæben får lov til at arbejde i tekstilfibrene, jo bedre opløses fedt og snavs.
For at lave en 2-trins behandling starter du med at sprøjte sæbe ud på stoffet ved, at holde mundstykket 5-10 cm over stoffet så sæben ikke bliver suget op igen. Når du har sprøjtet stoffet/måtten ind med sæbe lader du det sidde og arbejde i 10-15 minutter hvorefter du suger det op med mundstykket. Gør aldrig dette i direkte sollys eller stærk varme – sæben må IKKE tørre ud i stoffet.
Du kan med fordel skifte sæbevandet i maskinen ud med rent vand så du sprøjter rent vand ud på det sæbeopløste stof og på den måde får skyllet godt efter. Denne metode er den mest grundige rengøring du kan lave med en tæpperenser, men betyder også at der kommer meget væske i stoffet som bevirker at du får længere tørretid – de to ting følges ad.
Her skal du være opmærksom på beholderen med snavset vand ikke løber fuld fordi du har forbehandlet med sæbe og skyller efter med rent vand.
De fleste tæpperensere har mulighed for at aktivere sugemotor og sprøjtedyse uafhængigt af hinanden, og laver du en 2-trins behandling, slukker du for sugemotoren når du sprøjter sæbevandet ud på sædet. Efterfølgende kan du vælge at slukke for sæbepumpen når du suger sæben ud af stoffet. Ønsker du at skylle med rent vand har du naturligvis begge tændt hvis du vil skylle med rent vand.
Hvor ofte skal du rense med tæpperenseren?
Brug tæpperenseren med jævne mellemrum, afhængig af hvor meget du bruger bilen. Det er især vigtigt at du får renset før vinter så måtter og sæder er rene inden vinter, for det er her bakterier og skimmel kan trives.
En god regel er at rense 3 gange om året: forår, sommeren og efterår. Med den rengøringsrutine holder du altid måtter og sæder rene i bilen, og du vil opleve at kabinen virker indbydende og behagelig at være i.
Du må IKKE!
Der findes mange eksempler på at man kan bruge sin højtryksrenser til at vaske bilmåtter med ved først at børste sæbe ind i måtterne, og så efterfølgende spule dem rene med en højtryksrenser.
Der er ingen tvivl om at dine måtter bliver renset for snavs og skidt, men problemet er at du med højtryksrenseren fjerne store mængder tekstilfibre som er med til at give tæppet elasticitet og blødhed. Groft sagt svarer det lidt til at polere bilens lak med en stålbørste, hvor du godt nok får overfladen ren, men der ryger lak med i processen!
Du må heller ikke bruge skurebørster på sæder og stoffer hvis du kan undgå det. Tekstiler er vævet af mange fibre og når du børster eller bruger vand under højtryk skiller du fibrene ad og nogle af dem forsvinder. Effekten er et tekstil der ikke er så blødt og lækkert som det burde være.
Brug altid en rigtig tæpperenser til tekstiler så du er sikker på at behandle stoffet og tæpperne så skånsomt som muligt.
God tips
Når du arbejder med din tæpperenser er der forskellige tips du kan bruge for at få det bedste resultat.
1. Brug lunt vand 30-35 grader
Bruger du lunt vand når du tæpperenser opnår du at fedt og snavs opløses bedre. Samtidig løfter tekstilet sig, og du vil opleve at måtter og sædestof vil virke mere friske og spændstigt. En ekstra gevinst ved at bruge lunt vand er, at det fordamper hurtigere end koldt vand.
Der findes også specielle sæber fra bl.a. Kärcher der indeholder additiver der gør vandet fordamper hurtigere, så du ikke skal vente så længe på at tæppet bliver tørt. Typisk skal du forvente at det tager 12-48 timer før måtter og sæder er helt tørre, afhængig af hvor grundigt du har renset. Husk altid at have åbne døre eller vinduer mens interiøret tørre så fugten ikke bliver fanget i kabinen.
2. Pas på med skumdannelse
Det værste du kan opleve når du bruger din tæpperenser er skumdannelse. Skum kan komme forbi maskinens mekaniske vandlås, og blive suget ind i sugemotoren. Sker det er der stor risiko for at motoren bryder sammen fordi skummet giver mulighed for rust i motoren, specielt er lejerne udsatte – det vil du helst undgå.
Bruger du en professionel maskine som Kärchers Puzzi 8/1C eller den større model 10/1 skal du være ekstra opmærksom. Disse 2 modeller er beregnet til brug af kyndigt personale, og har ikke vandlås eller andre beskyttende systemer. Her forventes det at operatøren har forstand på hvad han laver, men til gengæld laver maskinerne markedets bedste resultat.
3. Rengør maskinen efter brug
Når du er færdig med rengøringen er det vigtigt at du renser mundstykke og slange ved at suge rent lunkent vand igennem det. Typisk fylder du lidt vand i en spand og suger det op med maskinen, på den måde får du skidt og snavs vasket ud af maskinen.
Gør du ikke maskinen grundigt rent vil du opleve at den lugter grimt næste gang du skal bruge den, og der kan endda opstå mug i mundstykke og slanger.
Valg af sæbe
Den sæben du skal bruger til bilklargøring skal være lavtskummende, og kunne opløse fedt og snavs effektivt. Der findes et kæmpe udvalg at vælge imellem, og alle de store leverandører af bilplejeprodukter har hver deres bud på hvad du skal bruge.
Du skal naturligvis benytte en god sæbe specielt beregnet til tæpperensere, og her skal du stole på din forhandler tæpperenser som kan rådgive dig.
Tyske Kärcher som producerer markedets bedste tæpperensere har specielle sæber der er beregnet til brug i deres tæpperensere. Det er industrisæber der ikke lugter af jordbær og ananas, men ofte er helt neutrale med en svag frisk duft. Til gengæld kan Kärcher sæberne rense, og hvor andre har fokus på farve og parfume har Kärcher fokus på renseevne, blandingsforhold og tørretid. Eksempelvis kan du finde produkter i Kärchers sæber der er specielt hurtigtørrende som har tilsat specielle additiver der får vandet til at fordampe hurtigere.
Toolworld.dk er en af Kärchers stor forhandlere og har netop speciale i tæpperensere og højtryksrensere til professionelt samt privat brug. De ved en masse om tæpperensere og især hvilken sæbe du skal bruge. Toolworld.dk kan også hjælpe dig med rådgivning i hvilken maskine der passer bedst til dit behov.
På Youtube kan du se flere videoer hvor Johan fra Toolworld.dk forklarer forskellen på Kärchers tæpperensere og hvilke mundstykker der kan vælges imellem.