Huskeregler ved køb og salg af bil
Når du skal købe en bil, er der nogle overvejelser, du bør gøre, før du beslutter dig. En bil er ikke et impulskøb, og du bør derfor foretage research, før du skriver under på købet. Så kan du føle dig tryg ved at have gjort en god handel.
Beslutter du dig for at sælge bilen igen på et tidspunkt, er der nogle generelle råd til, hvordan du kommer bedst ud af salget, så der ikke opstår udfordringer undervejs.
Tips til køb af bil
Som bilkøber er der nogle overvejelser, du bør gøre, inden du skriver under på købet af din nye bil. Det er sjældent, at den første bil, du ser på, også er den bedste handel. Derfor kan du følge disse råd, så du ender med at få den rette bil.
- Skal det være en ny eller brugt bil?
Der er fordele og ulemper ved begge dele. Når du køber en ny bil, får du tryghed ved, at bilen er ny fra fabrikken, og du får en garanti med i købet. Du kommer til gengæld til at betale en højere pris, da du er bilens første ejer.Køber du derimod en brugt bil, er prisen faldet en del i forhold til nyprisen, og du lider derfor ikke et lige så stort værditab. Som en tommelfingerregel skal man regne med at en bil taber mellem 16-25% af bilens værdi om året, så der er mange penge at spare ved at købe en brugt bil frem for en ny.
Hvis du kigger dig for, kan du ofte finde brugte biler med et lavt kilometertal, som stadig har garanti tilbage, men hvor det store værditab fra ny allerede er sket.
- Hvordan skal købet finansieres?
At købe en bil er en stor investering, og det kræver ofte, at du har en vis opsparing. Et alternativ eller supplement til en opsparing, er et billån. Du kan få et billån hos Express Bank og andre finansieringsselskaber. Og vælger du at købe en bil hos en bilforhandler, så har de som regel også en aftale med et finansieringsselskab, dit lån kan blive administreret hos.Et alternativ er at gå til din egen bank og spørge dem, om du kan låne penge til bil. Der vil de dog ofte kræve pant i bilen, hvilket vil sige, at hvis du misligholder dit lån, kan de fratage dig bilen og sælge den, så de får pengene tilbage fra lånet.
- Undersøg markedet hjemmefra
Det er en god idé at danne dig et overblik over markedet, når du sidder derhjemme og foretager søgninger efter interessante biler. Alt, du skal gøre, er at indtaste dine kriterier for din næste bil, og så vil der komme salgsannoncer op, du kan sortere ud fra. Det er et nemt værktøj til at se, hvilke muligheder du har, og hvor du ligger prismæssigt i forhold til dine behov.
Tips til salg af bil
Som bilsælger vil du gerne have et salg, der går gnidningsfrit, hvor både køber og sælger går tilfredse fra handlen. Derfor vil vi her give dig nogle tips og tommelfingerregler, der giver en bedre salgsoplevelse.
- Vær med i bilen under prøvekørslen
Hvis du giver nøglerne til den potentielle køber frivilligt, og han kører afsted, og du ikke ser personen igen, kan du risikere, at du ikke er dækket af din forsikring. Tag derfor med køber, når han skal prøvekøre den, så du ikke risikerer tyveri. - Tjek kørekortet
Tjek altid om køber har kørekort, inden du lader dem komme ud på en prøvetur. Hvis du lader din bil blive kørt af en person uden kørekort, er det dig, der får bøden. Derudover bør du notere kørekortnummeret, personens navn og personnummer, inden I tager ud på prøvekørslen. - Udarbejd en slutseddel
Få lavet en slutseddel, som begge parter underskriver i forbindelse med handlen. Heri skal alle aftaler i handlen beskrives, fx at bilen sælges som prøvet og beset og uden reklamationsret. Du kan finde skabeloner til at lave en slutseddel masser af steder online. - Få fuld betaling før udlevering
Du skal ikke lade køber køre afsted med bilen, før du har fået hele beløbet i form af kontanter, bankoverførsel, MobilePay eller lignende. Pengene skal stå på din konto, før du udleverer bilen til køber. - Husk omregistrering
En anden ting vi stærkt vil anbefale dig at gøre, er omregistrering. En ny ejer har fire hverdage til at omregistrere bilen, men det er sikrest for dig, som sælger, at gøre det sammen med køber. I kan omregistrere bilen online på SKATs hjemmeside. Der er ingen fortrydelsesret på omregistrering, så du skal være sikker på, at du taster korrekt. Er du ude i en uheldig situation, at køber ikke har omregistreret bilen efter fire hverdage, kan du bede Motorstyrelsen afmelde bilen.