Der er tusindvis af kroner at spare på nyt anhængertræk
Der er tusindvis af kroner at spare på nyt anhængertræk
Ligegyldig om du er til camping, nogle gange vil hente cyklen på stationen, har brug for ekstra bagageplads til ferien, eller gerne vil køre haveaffald på genbrugsstationen, så er et anhængertræk til bilen svaret. Nogle kalder det trækkrog, andre en jydekrog, men som oftest ved alle, hvad man taler om, når man siger anhængertræk.
Hvis ikke din bil er “født” med anhængertræk, er det heldigvis en ganske let opgave for værkstedet at eftermontere et anhængertræk. Men hvis er interesseret i at spare nogle lette penge, så er det værd at kigge sig lidt for, hvis du skal have træk på bilen. Mange gange kan det at køre et par kilometer ekstra betyde stor besparelse. En tidligere undersøgelse hos Autobutler har vist, at man kan spare i gennemsnit 23 % på eftermonteringen, og nogle gange op til 3.000 kroner ved at sende opgaven i udbud hos Autobutler.
Skal min bil til syn efter montering af anhængertræk?
Det er meget vigtigt, at du har styr på, om din bil skal til et registreringssyn, når du får eftermonteret et anhængertræk på den, og det kan godt virke en smule kompliceret. Hovedreglen er:
-
Hvis din bil er ældre end otte år, så skal du have den til en synshal til et registreringssyn uanset hvad, når du har fået eftermonteret et anhængertræk.
2. Hvis din bil er under otte år gammel, er det ikke altid nødvendigt med et registreringssyn.
Hvis din bil er under otte år gammel, og du har fået trækket monteret hos et godkendt værksted, kan du få en ”Erklæring om synsfri sammenkobling”, som værkstedet underskriver og stempler. Den erklæring skal du så tage med til en synshal, som kan verificere, at anhængertrækket er såkaldt synsfrit, og det er herefter godkendt til, at du kan bruge det.
Hvis du gerne vil slippe for et registreringssyn, skal du sørge for følgende:
– Registreringsattesten til både det trækkende køretøj som til påhængskøretøjet skal have anført ”Synsfri sammenkobling”
– Anhængertrækket skal være fastmonteret
– Anhængertrækket skal være forsynet med et øje
Du kan altid spørge på værkstedet, hvis du er i tvivl.
Skal jeg vælge 7- eller 13-polet stik til mit anhængertræk?
Der findes forskellige ting, du skal vælge, når du skal have eftermonteret et anhængertræk, og en af dem er, om du skal bruge et 7-polet eller 13-polet stik – altså hvor mange kontakter der er i stikket, som du forbinder til bilen. Det afhænger meget af, hvad du skal bruge dit anhængertræk til.
Som udgangspunktet kan et 13-polet stik bruges til det meste. 7-polet var før i tiden standarden, og det kan du som regel godt bruge til en trailer fx, mens mere avancerede ting, såsom campingvogne, kræver 13-polet stik. Dog kræver trailere, der bliver lejet ud, ofte 13-polet stik, men så har du tit mulighed for at låne eller leje en adapter, så du stadig kan køre med den.
Er du i tvivl, så spørg værkstedet, når du opretter opgaven.
Tjek din forsikring, når du får anhængertræk
Når du laver væsentlige ændringer på din bil, er det altid godt lige at tjekke med dit forsikringsselskab, om det ændrer noget på din forsikring, og det gør sig også gældende, når du får eftermonteret anhængertræk.
Det vigtigste er at tjekke, om du er dækket, hvis du kører med fx trailer, som så forårsager skader på andre eller en anden bil. Derudover er bagenden af din bil lidt bedre sikret, så hvis du fx skulle bakke ind i noget, vil anhængertrækket tage lidt af skaden.
Det er muligt, at din pris stiger, når du får anhængertræk, så det kan være en god ide at tjekke med dem, inden du får det monteret, så du ved, hvad du kan forvente.