Sådan bliver telefonen håndfri i bilen

SPONSORERET:

Rigtig mange bilister bruger deres smartphone mens de kører bil, fx til at tale i telefon, høre musik eller bruger GPS. I alle nye biler, der sælges i dag, er det muligt at koble sin telefon til bilen, så man kan betjene den håndfrit ved enten at trykke på radioen eller via stemmestyring. Det er en smart funktion, da det, som bekendt, både er ulovligt og risikabelt at benytte håndholdt mobil, når man kører bil.

Det tager maks. 5 minuter første gang man skal forbinde telefonen og bilen første gang, og derefter finder de automatisk hinanden, hver gang man sætter sig ind i bilen. Det kræver altså ikke meget, for at køre mere sikkert og bruge mobilen håndfrit i bilen. Rådet for Sikker Trafik har givet nogle råd til at bruge telefonen i bilen, bl.a. at droppe de komplicerede telefonsamtaler og holde sig fra sms, sociale medier og underholdning på mobilen, da det fjerner fokus fra bilkørslen. Derudover råder de til at holde øje med trafikken, da man ved at kigge på telefonen i blot 4 sekunder med en fart på 80 km/t, kører ca. 89 meter uden at se på vejen.

Sørg for at bilen og telefonen er kompatible

Mange glemmer tit at ”nye” biler faktisk kan have været nogle år undervejs i produktionen, dvs. bilens indbyggede software ligeledes er nogle år gammel. Det kan få betydning for, om bilen og telefonen er kompatible, da telefonens software ofte bliver opdateret og kan derfor risikere ikke at kunne kobles til biles software.

Hvad kræver det at mobilen bliver håndfri?

Bluetooth er et godt sted at starte når man vil være håndfri med mobilen i bilen, da det efterhånden er standard i alle nyere biler – og i alle telefoner. Ved at forbinde telefonen og bilen trådløst via Bluetooth kan man bl.a. få lyd fra telefonen over i bilens lydanlæg, så man kan høre musik eller tale i telefon. Derover kan man også se ens kontaktoplysninger fra telefonen eller skifte musiknumre.

Apple Carplay er en anden måde at forbinde telefonen og bilen på. Det er en software, som kan tilkøbes til bilen. Den kan kun bruges til iPhone 5 og frem, fx iPhone 8 eller iPhone X. Man kan både tilslutte trådløst og via kabel, hvilket er smart da telefonen derved også kan få strøm samtidig. På bilens infortainmentskærm dukker ens apps frem, fx telefon, maps, musik, beskeder, osv. Disse funktioner kan også styres via stemmestyring, og det er også muligt at få læst sine beskeder op.

Mirrorlink, også kaldet Screen Mirror, er en funktion hvor telefonen bliver ’speljet’ til bilens infotainmentskærm. Det giver mulighed for at bruge udvalgte apps på telefonen – ligesom ved Apple Carplay. Det er dog desværre langt fra alle telefoner, der kan bruges til Mirrorlink. Mirrorlink er en rigtig god løsning til Android telefoner, da de ikke kan kobles via Apple Carplay. Dog er Mirrorlink så småt ved at blive erstatte af løsningen Android Auto, som fungerer meget lige Apple Carplay bare for Android telefoner.