Udskiftning af luftfilter – Hvorfor og hvordan?

SPONSORERET:

Luftfilterets opgave 

Ud over brændstof, har en forbrændingsmotor primært brug for luft, fordi det netop er reaktionen med ilt, der frigiver energi ved at udsende varme. Jo mere tilgængeligt ilt, jo mere brændstof kan i sidste ende brændes.

Forbrændingsluften suges normalt ind foran på køretøjet og er naturligt forurenet med sod, støv, pollen og andre partikler, der kan tilstoppe varmeelementet i luftmassesensoren og fungere som slibepapir inde i forbrændingskammeret, hvilket øger slid. For at forhindre dette, rengøres luften med et luftfilter, der normalt består af papir.

 

 

Hvorfor skal man udskifte luftfilteret? 

Luftfilteret fungerer som en sigte, dvs. de adskilte støvpartikler forbliver i filteret, og over tid bliver luftfiltret tilstoppet, og der dannes en såkaldt filterkage. Filterkagen har en tendens til at forbedre filtreringen, men ydelsen falder.

Dermed kan mindre luft passere gennem filteret. Ved regelmæssigt at skifte filter, kan du også sikre dig, at filteret er funktionelt og ikke har huller, der kan være forårsaget af indsugning af små grene eller sten.

 

Hvornår og hvor ofte skal luftfilteret skiftes?

Du finder typisk intervallet for udskiftning af luftfilteret i din bils servicehæfte. Normalvis er det cirka hvert andet år eller mellem 30.000 og 40.000 kilometer. Husk, at det især i tilfælde af høje niveauer af forurenende stoffer og partikeltæthed i luften, er det bedre at udskifte luftfilteret en gang for ofte, end en gang for lidt.

I øvrigt skal man ikke undervurdere forureningen på landet. Naturligvis forventes flere sodpartikler og bremsestøv i byen, men også dyrkning af tørre marker kan føre til tilstopning af luftfilteret.

 

Hvordan udskifter man luftfilteret?

Som regel er det tilstrækkeligt at åbne luftfilterboksen, fjerne det gamle luftfilter og rengøre boksen grundigt, inden det nye filter indsættes. Sørg for, at tætningsgummiet ikke er beskadiget og sidder korrekt, så der ikke kan strømme luft forbi filteret. Boksen lukkes derefter igen.

 

Hvad koster et luftfilter og hvad koster det at skifte?

Udskiftning af luftfilter er en af ​​standardopgaverne på hvert værksted og udføres som en del af enhver servicering. Vores anbefaling er dog at skifte luftfilter selv og spare omkostninger netop på grund af den enkle udskiftning.

Et nyt luftfilter koster typisk mellem 100 til 200 kr. afhængigt af køretøjet og producenten. Udskiftningen af ​​en specialist koster normalt ikke mere end 450 kr. Du kan som reelt købe luftfiltre hos alle butikker, som forhandler reservedele.